Karadeniz’in en gelişmiş şehirlerinden Trabzon, kendine özgü insanlarıyla birlikte yemekleriyle de dikkat çekiyor. Her yıl yüz binlerce turist ağırlayan Trabzon’un Karadeniz’de en çok merak edilen şehirlerden olmasında tarihi kalıntılarıyla birlikte meşhur mutfağı da rol oynamakta! Tadanların bir kez daha tatmak için heves ettiği, henüz tatmayanların söylenenlerden sonra içten içe merak ettiği Trabzon yemekleri , kesinlikle övgüleri hak eden lezzette!

Trabzon Yemekleri
Trabzon Yemekleri

Karadeniz Mutfağının Olmazsa Olmazı Hamsi

Trabzon, sadece Karadeniz’in değil Türkiye’nin de en önemli mutfak kültürüne sahip şehirlerinden. Trabzon mutfağı denince ilk olarak akıllara tabii ki küçük olduğu kadar aynı zamanda da eşsiz bir lezzete sahip olan hamsi balığı geliyor. Uğruna türkülerin yazıldığı, Karadeniz’de hemen hemen her lezzete katılan hamsinin özellikle Trabzonlular açısından yeri ayrı! Misafirlere tava tava ikram edilen, tüm öğünlerde yense de kimsenin garibine gitmeyen hamsi, Trabzon gezisi sırasında kesinlikle tadılması gereken lezzetlerin başında geliyor.

Ayrıca hamsiden yapılan sayısız farklı yemek de mevcut! Hamsili pilav, hamsi pilaki, hamsi kuşu, hamsi köftesi, hamsi çıtlaması, hamsi pidesi, hamsi tava ve buğulaması; en meşhur hamsili yemeklerden.

‘Trabzon’daki hamsinin tadını bir kez alanlar da bir daha bırakamaz’ desek doğru olur. Son zamanlarda SunExpress ile canı ne zaman çekerse Trabzon’a gidenlerin sayısı küçümsenemeyecek kadar fazla 🙂

Trabzon mutfağının bir diğer önde gelen lezzeti ise mısır! Hemen hemen her yemeğe katılan mısır, birçok farklı şekilde kullanılıyor. Karadeniz’in ünlü mısır ekmeği, meşhur tadın en çok kullanılan lezzeti halinde! Kahvaltıların olduğu gibi öğle ve akşam yemeklerinin de vazgeçilmez detayı olan mısır ekmeği, yapımıyla da oldukça meşakkatli lezzetlerinden. Mısır ekmeği, Karadeniz’de kesinlikle tadılması gereken bir diğer lezzet olarak listelere eklenmeli!

Mısırla yapılan diğer yemekler; mısır sarması ve mısır çorbası!

Ünlü Karadeniz Pidesini Bir de Trabzon’da Yiyin!

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde rahatlıkla bulabileceğiniz Karadeniz Pidesi, Trabzon’da bir başka güzel! Birçok farklı seçeneğe sahip pide, hamur işlerinden hoşlananların ağzında uzun yıllar unutamayacağı tatlar bırakacak.

Karadeniz Pidesinin en büyük özelliği, kapalı şekilde pişirilmesi! Özel olarak tasarlanan taş fırınlarda kavurma, kaşar, peynir, sucuk ya da yumurta gibi lezzetlerle harmanlanan pide, Trabzon denince akla gelen yöresel yemeklerin en önemlilerinden hiç kuşkusuz. Trabzon’da yiyeceğiniz pidelerin tadının, diğer şehirlerde yediklerinizle farklı olduğunu ilk ısırıkta fark edeceksiniz.

Ve Karadenizli herkesin favori yemekleri arasında yer alan lahana! Özellikle etli lahana sarması, yabancı turistlerin bile dikkatini çekiyor.

Sarmanın yanı sıra lahana kavurması da özel tatlardan.

Trabzon geziniz için uzun bir süre ayırmanız, yöresel tatları yemeden dönmemek için tercih etmeniz gereken bir seçenek. Her gün hatta her saat yeni lezzetleri deneyimleyebilir ve uzun yıllar hafızanızda yer edecek yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Sofraların Şahı Kuymak

Nam-ı değer muhlama! Mısır lapasından yapılan kuymak, yani muhlama, Karadeniz’in belki de en çok benimsenen lezzeti! Kahvaltılarda oldukça fazla tüketilen muhlama, gün içerisindeki öğünlerde de oldukça sık tercih edilir. Kuymağın püf noktasının meşhur Karadeniz tereyağı ile yapılmasından geldiği kabul edilir. Hatta tereyağı ne kadar fazla kullanılırsa, muhlamanın da o kadar lezzetli olduğu belirtilir. İçerisinde bulunan peynirin uzayan görüntüsü eşsiz tadıyla da birleşince, ortaya karşı konulmaz bir Karadeniz lezzeti çıkarıyor.

Tatlısız Olmaz

Laz böreğinin hemen hemen herkes tatmasa da duymuştur. Ama bu lezzetin tatlı olduğunu bilmeyenler de kesin vardır.

Laz böreği, Trabzon ile birlikte Karadeniz’in en çok dikkat çeken ve bilinen tatlısı! İsminin aksine oldukça şekerli bir tatlı olan Laz böreğini, yemekten sonra ünlü Karadeniz çayı yanında yiyebilirsiniz. Laz böreğinin baklavaya benzediğini ilk görüşte düşünebilirsiniz. Farkı ise baklavada bulunan fındık yerine kremayla dolu olması. Genellikle ılık yenmesi tavsiye edilen Laz böreğinin ününün ülke sınırlarını aştığı da kabul edilmesi gereken bir gerçek!

Bir diğer tadı damakta kalan Trabzon tatlısı da kabak tatlısı! Her bölge ve şehrin yabancı olmadığı kabak tatlısı, Trabzon’da bir başka güzel! Trabzon’un yağmurlu iklimi ve sıcaklığının tatlının daha lezzetli olmasında etkili olduğu bölgenin halkı tarafından söylenmekte! Siz de kabak tatlısını Trabzon’da tadınca bu söylemlerin ne kadar haklı olduğunu fark edeceksiniz.

Ve belki de Karadeniz halkının yüksek enerjiye sahip olmalarındaki etken olan Trabzon burması! Şerbetli tatlıların başında gelen burma, baklavanın daha yoğun bir hali! Trabzon sokaklarında hemen hemen her köşede karşınıza çıkabilecek tatlı, gün içerisinde kaybettiğiniz enerjiyi size fazlasıyla geri getirecek.

Eşsiz güzelliklerle dolu ülkemizin en özel tatlarına sahip bölgelerinden Karadeniz, herkesin hayalini süsleyen güzelliklere sahip. Yoğun iş stresinden uzaklaşmak ya da doğayla iç içe bir tatil geçirmek isteyenlerin pişman olmayacağı Trabzon’da kalbinizi bırakmasanız da yemek zevkinizi değiştireceksiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın